Städa huset – Städtips steg för steg

Att städa ett hus kan vara en mödosam uppgift och det kan vara svårt att bemästra för en ny städare. Självklart kan alla så småningom få jobbet utfört, men är det tillräckligt bra och hur lång tid har det tagit? Ingen vill spendera massor med extra tid på att städa huset bara för att de inte vet vart eller hur man ska börja.

lär dig städa huset med dessa städtips
Organisera din städning

Självklart ju större hus desto längre tid kommer det att ta. Så vet man hur man städar snabbt och effektivt så är det definitivt en bonus för alla husstädare, oavsett om det är ens eget hus eller någon annans.

Städtips för huset – Så städar du huset steg för steg

Att städa ett hus innebär att man måste ha någon slags organisation i arbetet, annars kommer mycket av tiden slösas på att springa fram och tillbaka mellan sysslorna och mellan rummen.

Det första steget innan man börjar

Det första steget då man städar ett hus är att vara väl förberedd och ha de rätta redskapen och produkterna för jobbet. Det är otroligt hur mycket längre det kan ta om man använder fel redskap för att utföra en städsyssla. Om man använder fel krämer eller medel till exempel så kanske det inte alls gör rent och om man dessutom använder fel produkter på fel ytor kan det bli en katastrof. Kan du tänka dig att använda ett starkt golvrengöringsmedel på ett utsökt träskåp till exempel? Usch, nej, det skulle inte alls vara bra!

Det andra steget är att eliminera all oordning

Att arbeta i ett undanplockat hem är ett måste.

Nu när du blivit organiserad med alla dina redskap och rengöringsprodukter så är det dags att organisera hemmet genom att plocka undan. Om du är ensam som ska göra jobbet så kan det vara en bra idé att ta med en stor och hållbar soppåse medan du sveper genom huset och slänga allt löst i den. Om du har tonåringar hemma så kan du till och med ha en påse för varje av deras rum och så får de sortera det själva senare.

Påbörja städningen

När huset inte längre är rörigt och du har den rätta utrustningen, så är du redan på väg till en bättre och snabbare städning. Jag gillar att börja med sovrummen eftersom de oftast inte är så smutsiga, och eftersom då jag har gjort dem klara känner att jag redan har åstadkommit något med min insats. Sedan så fokuserar jag på badrummet. Det kan vara mödosamt att rengöra då det oftast är det smutsigaste stället i hela huset. Efter många år av erfarenhet så har jag lärt mig att spraya duschen med rengöringsmedel till och med innan jag börjar med sovrummen. På så sätt så har rengöringsmedlet en chans att verka på smuts och beläggningar från tvål och skum.

Efter badrummet förflyttar jag mig till vardagsrummet och till sist till köket.

Köket behöver alltid en stor insats eftersom det är där som man lagar mat och dit alla medlemmar i huset nu och då kommer och stökar till. Som tur är så städar vissa av dem bort efter sig, men vissa inte gör det. Jag tycker om att rengöra mikrovågsugnen, andra köksredskap och sedan spisen först. När allt det är gjort så rengör jag alla bänkytor och skåpdörrar, och avslutar sedan med att rengöra golvet.

Genom att använda ett system av att fullständigt städa ett rum åt gången, så har du fördelen av att om du inte har tillräckligt med tid att städa hela huset samtidigt, så vet du vart du ska fortsätta nästa gång du kan städa. Det bästa städtips som jag kan ge någon som vill lära sig hur man städar ett hus snabbt och effektivt är att vara organiserad redan från första början. Till och med så långt som till att ha en nedskriven checklista.