Lär dig att städa

Hur man rengör sitt sovrum på rätt sätt

Rengöra sovrum bäst

Ditt sovrum är en av de viktigaste utrymmena i ditt hem. Det är platsen där du kopplar av och återhämtar dig efter en lång dag. Men för att kunna njuta av en god natts sömn behöver du också se till att sovrummet är rent och fräscht. Här är några steg som hjälper dig att rengöra ditt sovrum på rätt sätt.

Städning av sängen och sängkläder

Börja med att rengöra din säng och sängkläder. Ta bort alla sängkläder och tvätta dem enligt anvisningarna på tvättlappen. Se till att använda ett milt tvättmedel som är skonsamt mot din hud. Efter att sängkläderna är tvättade och torkade kan du bädda sängen igen. Byt ut eventuella smutsiga eller slitna sängkläder och kuddar.

Dammtorkning av ytor

Ta en dammtrasa eller en lämplig rengöringsduk och dammtorka alla ytor i sovrummet. Var noggrann och se till att du når alla svåråtkomliga områden, som baksidan av möbler och hyllor. Ta bort eventuellt damm och smuts från fönsterbrädor, lampskärmar och dörrkarmar. Glöm inte att även dammtorka eventuella elektroniska apparater som finns i rummet.

Dammsugning av golv och mattor

Följ upp dammtorkningen genom att dammsuga golvet och mattorna i sovrummet. Använd gärna en dammsugare med bra sugeffekt och med en lämplig borste eller munstycke för att fånga upp all smuts och damm. Se till att du når alla hörn och kanter av rummet. Om du har några områden med fläckar eller spill, använd en lämplig fläckborttagningsmedel för att rengöra dem ordentligt.

Rengöring av fönster och gardiner

Ta några minuter att rengöra fönstren i ditt sovrum. Använd en fönsterputsmedel och en mjuk trasa för att få bort eventuellt smuts och fläckar. Se till att du rengör både insidan och utsidan av fönstren. Om du har gardiner eller persienner i ditt sovrum, ta bort dem och tvätta dem enligt tvättlappen. Byt ut eventuellt smutsiga eller slitna gardiner.

Organisera och rengöra förvaringsutrymmen

Ett välorganiserat sovrum är viktigt för att skapa en avslappnande miljö. Ta dig tid att organisera alla förvaringsutrymmen i ditt sovrum, som garderober, byråar och hyllor. Ta bort eventuella föremål som inte längre används eller som är trasiga. Rengör insidan av garderoberna genom att dammsuga eller torka av ytor med en fuktig trasa.

Städning av golv och golvmattor

Slutligen, ge golvet och golvmattorna en ordentlig rengöring. Om du har trägolv, använd en lämplig trägolvrengöring för att rengöra dem. Om du har en matta på golvet, dammsug den noggrant och använd eventuellt ett fläckborttagningsmedel för att behandla eventuella fläckar. Se till att du torkar av eventuella smutsiga fotavtryck eller spill på golvet.

Att rengöra ditt sovrum på rätt sätt är viktigt för att skapa en ren och fräsch miljö för sömn. Genom att följa dessa steg regelbundet kan du njuta av ett välstädat sovrum och en god natts sömn.### Skapandet av en avkopplande atmosfär

Använd avkopplande färger och belysning

Välj färger som främjar lugn och ro i ditt sovrum. Undvik starka och livliga färger som kan vara distraherande. Opta istället för mjuka och lugna nyanser som blått, grönt eller neutralt. Använd även belysning som är justerbar och skapar en avkopplande atmosfär, som dimbara lampor eller ljusslingor.

Skapa en sängmiljö för avkoppling

Din säng är central i ditt sovrum, så se till att skapa en bekväm och avkopplande sängmiljö. Använd mjuka sängkläder och kuddar som du tycker om, och se till att din madrass är av god kvalitet och ger tillräckligt med stöd. Undvik att använda din säng som en arbetsplats och begränsa användningen av elektroniska enheter i sängen.

Minska störningar och buller

För att skapa en lugn atmosfär i ditt sovrum, se till att minimera störningar och buller. Installera tättslutande fönster för att minska ljud utifrån, använd öronproppar om det behövs, och placera inte elektroniska enheter som tickande klockor eller telefoner bredvid sängen. Om det är möjligt, placera även sovrummet bort från högtrafikerade områden i ditt hem.

Håll en optimal temperatur och luftfuktighet

En behaglig temperatur och luftfuktighet är viktiga för att skapa en avkopplande atmosfär i sovrummet. Försök att hålla rummet svalt, runt 18-20 grader Celsius, och använd en luftfuktare om luften är för torr. Se till att du har tillräckligt med ventilation för att undvika att rummet blir kvavt.

Undvik elektroniska enheter före sömn

För att få en bättre sömnkvalitet är det viktigt att undvika elektroniska enheter strax före läggdags. Det blå ljuset från skärmar kan störa din sömnrytm och göra det svårare att somna. Försök att skapa en teknikfri zon i ditt sovrum genom att undvika att ha TV, datorer och mobiltelefoner i närheten av sängen.

Genom att ta hand om både rengöringen och skapandet av en avkopplande atmosfär i ditt sovrum kan du njuta av en trevlig och hälsosam sömn varje natt.

tips på underhåll för robotdammsugare

5 Tips på hur du underhåller en robotdammsugare

En robotdammsugare använder artificiell intelligens för att dammsuga ditt hus noggrant. Det är en liten och kompakt enhet som enkelt kan köras under sängar och mattor för att suga smuts från de mest avlägsna områdena i ditt hus. En sådan kommer med sensorer som ger den tillräckligt med instruktioner för att navigera i ditt hus, definierar vägen den ska ta och startar processen i enlighet därmed. Men som alla hushållsapparater fungerar en robotdammsugare bara korrekt om du underhåller den ordentligt. Kontakta alltid bäst städfirma i Mölndal för proffsig hemstädning.

Skötseltips för robotdammsugare

Om du äger en sådan dammsugare, följ dessa tips för underhåll så att den håller under en längre period.

1. Skräppåse/dammsugarpåse

Detta är den plats som samlar all smuts som robotdammsugaren suger från olika rum i ditt hus. Låt aldrig skräppåsen samla smuts i flera dagar i sträck, eftersom det hindrar enhetens effektivitet. Ta bort smutspåsen när du använder enheten, töm dammet i facket och byt ut eller tvätta påsen under rinnande vatten. Låt den torka en stund och ta sedan en mjuk trasa och svep lite över den innan du monterar tillbaka den till maskinen. Innan du tvättar påsen kan du också använda en mild borste för att rengöra dammpartiklarna.

2. Kontrollera golven

Ja, din robotdammsugare har inbyggda sensorer för att upptäcka eventuella hinder så att de kan undvika sin väg. När du använder din robotdammsugare bör du dock först kontrollera om det finns några lösa kablar, vassa föremål eller andra farliga partiklar på golvet som kan skapa problem för din enhet. Robotdammsugare skadas när de kan råka slå sig mot dessa vassa föremål; därför är det bättre att kontrollera golven noggrant innan du använder din enhet.

3. Filter för robotdammsugare

Du bör vara försiktig när du rengör HEPA-filter som är installerade i dina dammsugare. Dessa får aldrig tvättas med vatten eftersom fukten kan komma in i filtren och påverka deras effektivitet. Använd alltid en liten borste för att rengöra filtren och bli av med dammpartiklarna som sitter fast i dem.

4. Hjul

Kontrollera hjulens skick regelbundet, eftersom de är mycket viktiga för att robotdammsugaren ska fungera korrekt. Ta bort hjulen försiktigt med en skruvmejsel och rengör dem med en borste. Begå aldrig misstaget att tvätta dem med vatten eftersom detta kan skada hjulen för alltid. En lite mer djupgående dammborste bör användas för att kontrollera hjulen för hår, damm eller andra partiklar som sitter fast inuti. Om du hittar dem, rengör du dammpartiklarna försiktigt med borsten och sätt tillbaka hjulen i enheten så att deras rörelse återigen blir smidig och problemfri.

5. Uppdaterad teknik

Robotdammsugare drivs av förinställda algoritmer. Dessa algoritmer beror på programvaran för dessa enheter. Så du måste kontrollera om det finns kontinuerliga programuppdateringar från tillverkaren. Om ja, gör det utan fördröjning så att dina enheter fungerar perfekt och ger dig full valuta för dina pengar. När programvaran inte uppdateras kan din enhet stanna av ibland, även om batteriet är fullt.

gör en checklista för hemstädning

Hemstädning – gör en checklista över det du ska rengöra

När det gäller hemstädning kan du känna att du inte alltid är säker på att allt blev gjort. Vad sägs om de städuppgifter som behöver göras varje månad? Finns det saker du gör när säsongerna skiftar? Att göra en checklista kan ge dig en känsla av tillfredställelse och låter dig veta exakt vad som behöver rengöras.

Lista över städuppgifter för en hemstädning

När det gäller hemstädning tjänar du dubbla syften genom att skriva ner alla uppgifter i förväg. Först så låter det dig se hur mycket arbete som behöver göras. Bli inte avskräckt. Det ger dig chansen att få en överblick. Om det inte finns på städlistan behöver det inte göras. För det andra kan du se vad du har åstadkommit. När jobbet är klart kan du se tillbaka och se allt arbete som slutfördes.

Grupper av städmoment

Gruppering av dina städmoment per rum kan vara det enklaste och mest effektiva sättet att göra en att-göra checklista för städningen. I varje rum ska du börja på toppen och skriv ner vad som krävs för att rummet skall vara rent. Det innebär att listan varierar då och då. Till exempel kan du inte planera att rengöra listerna varje gång du städar ditt sovrum. Vissa veckor kan det stå med på listan, andra inte.

Om du har ont om tid och du skall få besök så bör du bara skriva ner de saker som är viktigast. Vad krävs för att rummet skall vara ”rent” för ditt besök? Om du har kläder eller skor som kan behöver tas bort men du har ont om tid så kan du lägga dem i garderoben eller i en korg som är ”dold” från dina gäster. Medan det kanske inte är perfekt, kommer det att fungera för tillfället och du kan fixa det senare.

Typer av städlistor

Hitta ett sätt att utforma din städchecklista så att du kan lyckas genomföra den. Om du till exempel är någon som gillar att bocka av saker från en fysisk lista så kan du bara använda en bit papper för att skriva ner alla dina uppgifter och sysslor. En av fördelarna med den här metoden för att göra listor är att du enkelt kan göra en kopia av din checklista över hemstädning och använda igen när du ska arbeta i ditt hem.

Om du letar efter lite mer tillfredsställelse när du skall bocka av en syssla så kan du överväga att skriva var och en på en Post-It lapp. När du är klar så tar du bara bort lappen från kylskåpet eller kanske ditt skrivbord. Varje gång en liten anteckning släng i papperskorgen har du avslutat en syssla och är ett steg närmare att bli färdig. Det negativa med detta är att det tar lite mer tid att skapa din ”lista” innan du kan komma igång.

Det bästa med en checklista över hemstäd är att det inte finns något rätt eller fel sätt att göra det. Hitta något som fungerar för dig och justera det så som du behöver. Målet är att hålla dig motiverad och på rätt väg när det gäller att få saker gjorda.

Gör som städexperterna på vårt städföretag i Mölndal, använd en checklista för hemstädning.

städprodukter som lämpar sig till vårstädning

Vårstädning för er som bor i hyreslägenhet

Våren är på sakta intågande vilket också betyder att det snart är dags för vårstädningen. Även om du bor i en lägenhet så är det ändå oerhört viktigt att du utför en grundlig städning av hela ditt hem, oavsett storlek på det. Eftersom väldigt många hatar att städa oavsett tidpunkt så kan det hjälpa att komma ihåg att du har tur att du slipper det städ som husägare måste göra på en regelbunden basis. Om du behöver städhjälp – kontakta vår rekommenderade städfirma i Mölndal för mer information.

Så går en ordentlig vårstädning till

För att komma igång, gå igenom alla saker i din lägenhet. Ge bort oanvända saker, sälj dem eller kasta till och med bort dem. Om du städar bort saker du inte behöver så blir det enklare för dig att genomföra din städning med succéartade resultat, då du slipper dra omkring på gamla saker du inte behöver under städningen. Detta kan också leda till att du då måste städa hela lägenheten grundligt igen. En bra riktlinje att följa, särskilt gällande kläder, är att om du inte provat plagget eller endast använt det en eller två gånger det gångna året, så är det nog dags att göra dig av med det.

Sedan bör du starta med att torka av och rengöra alla ytor på alla möbler som du äger. Om du gör detta så kommer allt damm och smuts att ramla ner på golvet och ligga där redo att bli uppsamlat när det är dags för dig att städa golven. Glöm inte bort att putsa dina fönster i hemmet ordentligt eftersom en hel del varma veckor är på intågande, och du då vill kunna se ut igenom ett kristallklart fönsterglas.

Den sista delen av ditt vårstäd är att ta hand om golven. Inte bara så tar denna process bort all oönskad smuts på golvytorna utan den ser också till att dina golv tas väl om hand, så att du aldrig behöver oroa dig över höga räkningar från hyresvärden eftersom heltäckningsmattorna är så smutsiga.

En av de mer roligare saker du kan ta på dig som hyresgäst är att städa din uteplats. För många som bor i en hyreslägenhet så är en liten uteplats eller balkong den enda plats de har beläget utomhus. Rengör golvet på uteplatsen, ta ut alla eventuella utemöbler du har och fixa iordning dem, och se till att du tar bort allt ogräs eller löv, eller vad helst som landat på din uteplats under vintern. Du vill säkert få detta klart så snabbt som möjligt så att du kan njuta av solskenet på din uteplats.

Anlita en flyttfirma med bra omdöme

Omdömen av en flyttfirma kan verkligen hjälpa dig då du ska välja flyttfirma. Detta är en väldigt komplex och känslig del av flytten, eftersom om du väljer en bra eller dålig flyttfirma blir det avgörande för vilken service du kommer att få. Miljoner människor flyttar årligen, men hur många är det egentligen som kollar upp flyttfirmornas omdömen innan de väljer en? För självfallet lovar alla flyttfirmor en superb service, men inte alla klarar av att leverera det i verkligheten. Så när du planerar att flytta läs igenom alla omdömen om de aktuella flyttfirmorna innan du väljer en. Nedan går vi in på varför.

Hitta en bra flyttfirma med goda omdömen

Undvik bedrägerier: Bedrägerier finns i alla branscher nu för tiden och flyttbranschen är inte ett undantag. Enda sättet att undvika dem är att läsa alla omdömen noggrant. Dessa omdömen ger dig en inblick i exakt hur den aktuella firman utför sitt arbete. Efter att ha läst dem alla kan du sedan fatta ett klokt beslut och på så sätt undvika att bli bedragen.

så hittar du en bra flyttfirma med goda recensioner

Bestäm typ av tjänst: Vissa firmor som erbjuder många olika tjänster såsom lokal flytt, långväga samt internationella flyttar kan ibland ha svårt för att erbjuda samma goda service på de alla olika flyttarna. Genom att läsa omdömena kan du få reda på vilka av dessa tjänster som den firman du tittar på utför bäst. Exempelvis så kan flyttfirman med det nu påhittade namnet ABD vara bättre på lokala flyttar än på långväga, och om du då ska flytta lokalt så kan denna firma vara ett bra alternativ.

Punktlighet: Något som många kunder ofta klagar på är att deras valda flyttfirma inte dök upp på flyttdagen. Ett annat vanligt klagomål är att flyttlasset dök upp på den nya adressen en dag senare än avtalat. Genom att läsa omdömena kan du lära dig mer om flyttfirman samt om hur punktliga de är för att undvika dessa ovan nämnda problem.

Omdömen låter dig se en helhetsbild av flyttfirman, deras klientel, rykte och lära dig om deras specialiteter. De är skrivna av forma kunder som redan använt sig av flyttfirmans tjänster och kan således vara antingen positiva eller negativa. Läs många olika omdömen om firman innan du bestämmer dig, eftersom en del flyttfirmor kan ha anlitat någon för att skriva ett fint omdöme om dem. Kolla därför på olika sidor som recenserar flyttfirmor för att få en ärligare bild av flyttfirman i fråga.

Ärligt skrivna omdömen är värdefulla både för framtida kunder samt för flyttfirman. För omdömen är ju som feedback. Om någon skriver ett negativt omdöme om flyttfirman så kan de därefter ta till sig de åsikterna och försöka att rätta till sina fel och förbättra sina tjänster till det bättre.

Om du ska flytta till en ny bostad så kan omdömen hjälpa dig att hitta en flyttfirma med suverän service. De kan se till att du kan välja en flyttfirma som kan erbjuda en bra service och att du också förmodligen kommer att få en bra service under din flytt. Så varje gång du ska flytta se till att du läser omdömena på de olika sidorna online för att förbättra chansen att välja en suverän flyttfirma.

Så anlitar du städfirma med bäst städservice

Tycker du själv att du ständigt arbetar? Sociala skyldigheter håller dig mycket upptagen? Hindrar detta dig att städa ditt hem? I så fall bör du anställa en städare. Städerskor är inte bara för de rika och berömda. En genomsnittlig medborgare har råd att ha någon komma och hjälpa till med att städa sina hem. Det spelar ingen roll om det är ditt sovrum, kök eller vardagsrum som behöver städas.

anlita en städfirma du kan lita på

 

Städservice kommer att göra vad som krävs för att uppfylla dina behov. Städare kan hjälpa dig med grundläggande hushållsarbete som dammtorkning, dammsugning, avtorkning av ytor och att skura golv. Vissa företag kommer även ta bort spindelnät och rengöra din spis. Städare kan göra rent och underhålla hushållsmaskiner såsom ugnar, mikrovågsugnar och ta hand om tvätten. Oberoende om vart du bor och är intresserade av att anställa en städare kommer här några tips som hjälper dig att välja städföretag.

Att välja den bästa städservicen med rätt städfirma

Innan du hyr städare, måste du bestämma vilken typ av städning som behöver göras. Gör en lista över alla de uppgifter som du vill ha din städare ska utföra. Efter du har gjort det, måste du bestämma varaktigheten av lokalvårdarnas tjänster. Behöver du en av blixt rengöring eller rutinmässigt underhåll? Behöver du permanent eller tillfälligt städning? När du har bestämt dig är det dags att börja söka efter städservice. Du kan sätta upp en annons eller söka på nätet. Om du använder en annons, vara noga med att inkludera typ av rengöring som behöver göras och kontaktinformation.

Nästa sak du behöver göra när du väljer ut städare är att träffa alla sökande. Granska meritförteckningar eller egenskaper hos städbolagen. Skriv ner vad du gillar eller ogillar om den sökande eller företaget. Det rekommenderas att du träffar sökande eller företaget minst två gånger för att välja den bästa kandidaten. Efter att du har plockat ut de bästa sökande eller företag som passar dina behov, bör du kolla bakgrunden på städaren. Begär utdrag ur kriminalregister. Du bör också fråga om bevis för identifiering och referenser från tidigare arbetsgivare. Ju mer du vet desto säkrare och mer självsäker på att du kommer att bli. När du har valt en städare, räkna ut lön och skaffa försäkringar om städaren blir skadad medan de arbetar eller om de råkar ha sönder något av era saker.

Städtjänster är ett utmärkt sätt att slippa hålla på med det tråkiga hushållsarbetet. Städerskor kan hyras när som helst och kommer gärna för att rengöra ditt sovrum, badrum, kök eller vardagsrum. Du kan anställa städare för att göra ett jobb eller göra regelbundna besök. Det spelar ingen roll om du säljer ditt hem, flyttar, har ett party, familjen på besök eller om du behöver regelbundna besök. Du kan vara säker att det finns en städfirma i din stad som kommer att ge dig god service och spara mycket tid.

Städa huset – Städtips steg för steg

Att städa ett hus kan vara en mödosam uppgift och det kan vara svårt att bemästra för en ny städare. Självklart kan alla så småningom få jobbet utfört, men är det tillräckligt bra och hur lång tid har det tagit? Ingen vill spendera massor med extra tid på att städa huset bara för att de inte vet vart eller hur man ska börja.

lär dig städa huset med dessa städtips
Organisera din städning

Självklart ju större hus desto längre tid kommer det att ta. Så vet man hur man städar snabbt och effektivt så är det definitivt en bonus för alla husstädare, oavsett om det är ens eget hus eller någon annans.

Städtips för huset – Så städar du huset steg för steg

Att städa ett hus innebär att man måste ha någon slags organisation i arbetet, annars kommer mycket av tiden slösas på att springa fram och tillbaka mellan sysslorna och mellan rummen.

Det första steget innan man börjar

Det första steget då man städar ett hus är att vara väl förberedd och ha de rätta redskapen och produkterna för jobbet. Det är otroligt hur mycket längre det kan ta om man använder fel redskap för att utföra en städsyssla. Om man använder fel krämer eller medel till exempel så kanske det inte alls gör rent och om man dessutom använder fel produkter på fel ytor kan det bli en katastrof. Kan du tänka dig att använda ett starkt golvrengöringsmedel på ett utsökt träskåp till exempel? Usch, nej, det skulle inte alls vara bra!

Det andra steget är att eliminera all oordning

Att arbeta i ett undanplockat hem är ett måste.

Nu när du blivit organiserad med alla dina redskap och rengöringsprodukter så är det dags att organisera hemmet genom att plocka undan. Om du är ensam som ska göra jobbet så kan det vara en bra idé att ta med en stor och hållbar soppåse medan du sveper genom huset och slänga allt löst i den. Om du har tonåringar hemma så kan du till och med ha en påse för varje av deras rum och så får de sortera det själva senare.

Påbörja städningen

När huset inte längre är rörigt och du har den rätta utrustningen, så är du redan på väg till en bättre och snabbare städning. Jag gillar att börja med sovrummen eftersom de oftast inte är så smutsiga, och eftersom då jag har gjort dem klara känner att jag redan har åstadkommit något med min insats. Sedan så fokuserar jag på badrummet. Det kan vara mödosamt att rengöra då det oftast är det smutsigaste stället i hela huset. Efter många år av erfarenhet så har jag lärt mig att spraya duschen med rengöringsmedel till och med innan jag börjar med sovrummen. På så sätt så har rengöringsmedlet en chans att verka på smuts och beläggningar från tvål och skum.

Efter badrummet förflyttar jag mig till vardagsrummet och till sist till köket.

Köket behöver alltid en stor insats eftersom det är där som man lagar mat och dit alla medlemmar i huset nu och då kommer och stökar till. Som tur är så städar vissa av dem bort efter sig, men vissa inte gör det. Jag tycker om att rengöra mikrovågsugnen, andra köksredskap och sedan spisen först. När allt det är gjort så rengör jag alla bänkytor och skåpdörrar, och avslutar sedan med att rengöra golvet.

Genom att använda ett system av att fullständigt städa ett rum åt gången, så har du fördelen av att om du inte har tillräckligt med tid att städa hela huset samtidigt, så vet du vart du ska fortsätta nästa gång du kan städa. Det bästa städtips som jag kan ge någon som vill lära sig hur man städar ett hus snabbt och effektivt är att vara organiserad redan från första början. Till och med så långt som till att ha en nedskriven checklista.