gör en checklista för hemstädning

Hemstädning – gör en checklista över det du ska rengöra

När det gäller hemstädning kan du känna att du inte alltid är säker på att allt blev gjort. Vad sägs om de städuppgifter som behöver göras varje månad? Finns det saker du gör när säsongerna skiftar? Att göra en checklista kan ge dig en känsla av tillfredställelse och låter dig veta exakt vad som behöver rengöras.

Lista över städuppgifter för en hemstädning

När det gäller hemstädning tjänar du dubbla syften genom att skriva ner alla uppgifter i förväg. Först så låter det dig se hur mycket arbete som behöver göras. Bli inte avskräckt. Det ger dig chansen att få en överblick. Om det inte finns på städlistan behöver det inte göras. För det andra kan du se vad du har åstadkommit. När jobbet är klart kan du se tillbaka och se allt arbete som slutfördes.

Grupper av städmoment

Gruppering av dina städmoment per rum kan vara det enklaste och mest effektiva sättet att göra en att-göra checklista för städningen. I varje rum ska du börja på toppen och skriv ner vad som krävs för att rummet skall vara rent. Det innebär att listan varierar då och då. Till exempel kan du inte planera att rengöra listerna varje gång du städar ditt sovrum. Vissa veckor kan det stå med på listan, andra inte.

Om du har ont om tid och du skall få besök så bör du bara skriva ner de saker som är viktigast. Vad krävs för att rummet skall vara ”rent” för ditt besök? Om du har kläder eller skor som kan behöver tas bort men du har ont om tid så kan du lägga dem i garderoben eller i en korg som är ”dold” från dina gäster. Medan det kanske inte är perfekt, kommer det att fungera för tillfället och du kan fixa det senare.

Typer av städlistor

Hitta ett sätt att utforma din städchecklista så att du kan lyckas genomföra den. Om du till exempel är någon som gillar att bocka av saker från en fysisk lista så kan du bara använda en bit papper för att skriva ner alla dina uppgifter och sysslor. En av fördelarna med den här metoden för att göra listor är att du enkelt kan göra en kopia av din checklista över hemstädning och använda igen när du ska arbeta i ditt hem.

Om du letar efter lite mer tillfredsställelse när du skall bocka av en syssla så kan du överväga att skriva var och en på en Post-It lapp. När du är klar så tar du bara bort lappen från kylskåpet eller kanske ditt skrivbord. Varje gång en liten anteckning släng i papperskorgen har du avslutat en syssla och är ett steg närmare att bli färdig. Det negativa med detta är att det tar lite mer tid att skapa din ”lista” innan du kan komma igång.

Det bästa med en checklista över hemstäd är att det inte finns något rätt eller fel sätt att göra det. Hitta något som fungerar för dig och justera det så som du behöver. Målet är att hålla dig motiverad och på rätt väg när det gäller att få saker gjorda.

Gör som städexperterna på vårt städföretag i Mölndal, använd en checklista för hemstädning.