tips på underhåll för robotdammsugare

5 Tips på hur du underhåller en robotdammsugare

En robotdammsugare använder artificiell intelligens för att dammsuga ditt hus noggrant. Det är en liten och kompakt enhet som enkelt kan köras under sängar och mattor för att suga smuts från de mest avlägsna områdena i ditt hus. En sådan kommer med sensorer som ger den tillräckligt med instruktioner för att navigera i ditt hus, definierar vägen den ska ta och startar processen i enlighet därmed. Men som alla hushållsapparater fungerar en robotdammsugare bara korrekt om du underhåller den ordentligt. Kontakta alltid bäst städfirma i Mölndal för proffsig hemstädning.

Skötseltips för robotdammsugare

Om du äger en sådan dammsugare, följ dessa tips för underhåll så att den håller under en längre period.

1. Skräppåse/dammsugarpåse

Detta är den plats som samlar all smuts som robotdammsugaren suger från olika rum i ditt hus. Låt aldrig skräppåsen samla smuts i flera dagar i sträck, eftersom det hindrar enhetens effektivitet. Ta bort smutspåsen när du använder enheten, töm dammet i facket och byt ut eller tvätta påsen under rinnande vatten. Låt den torka en stund och ta sedan en mjuk trasa och svep lite över den innan du monterar tillbaka den till maskinen. Innan du tvättar påsen kan du också använda en mild borste för att rengöra dammpartiklarna.

2. Kontrollera golven

Ja, din robotdammsugare har inbyggda sensorer för att upptäcka eventuella hinder så att de kan undvika sin väg. När du använder din robotdammsugare bör du dock först kontrollera om det finns några lösa kablar, vassa föremål eller andra farliga partiklar på golvet som kan skapa problem för din enhet. Robotdammsugare skadas när de kan råka slå sig mot dessa vassa föremål; därför är det bättre att kontrollera golven noggrant innan du använder din enhet.

3. Filter för robotdammsugare

Du bör vara försiktig när du rengör HEPA-filter som är installerade i dina dammsugare. Dessa får aldrig tvättas med vatten eftersom fukten kan komma in i filtren och påverka deras effektivitet. Använd alltid en liten borste för att rengöra filtren och bli av med dammpartiklarna som sitter fast i dem.

4. Hjul

Kontrollera hjulens skick regelbundet, eftersom de är mycket viktiga för att robotdammsugaren ska fungera korrekt. Ta bort hjulen försiktigt med en skruvmejsel och rengör dem med en borste. Begå aldrig misstaget att tvätta dem med vatten eftersom detta kan skada hjulen för alltid. En lite mer djupgående dammborste bör användas för att kontrollera hjulen för hår, damm eller andra partiklar som sitter fast inuti. Om du hittar dem, rengör du dammpartiklarna försiktigt med borsten och sätt tillbaka hjulen i enheten så att deras rörelse återigen blir smidig och problemfri.

5. Uppdaterad teknik

Robotdammsugare drivs av förinställda algoritmer. Dessa algoritmer beror på programvaran för dessa enheter. Så du måste kontrollera om det finns kontinuerliga programuppdateringar från tillverkaren. Om ja, gör det utan fördröjning så att dina enheter fungerar perfekt och ger dig full valuta för dina pengar. När programvaran inte uppdateras kan din enhet stanna av ibland, även om batteriet är fullt.